SLUČAJ SIMANIĆ: Oglasili se KS Južnog Sudana i Nuni Omot

Košarkaški savez Južnog Sudana oglasio se saopštenjem zbog situacije sa srpskim košarkašem Borišom Simanićem.

Reprezentativac Srbije dobio je udarac od igrača iz Južnog Sudana, Nunija Omota, nakon kog je hospitalizovan i operisan, da bi poslije drugog operacionog zahvata ostao bez bubrega.

”Košarkaški savez Južnog Sudana obavješten je o povredi igrača Boriše Simanića i naknadnom vađenju bubrega usljed incidenta koji se dogodio na prošlonedjeljnoj utakmici Svjetskog prvenstva protiv Srbije. U duelu je došlo do kontakta srpskog igrača i reprezentativca Južnog Sudana Nunija Omota. Sudije su pregledale snimak incidenta odmah nakon što se dogodio i nije utvrđeno da je Omot napravio prekršaj. Tada ni savez ni igrač nijesu bili upoznati sa ozbiljnošću Simanićeve povrede. Okolnost je bila nenamjerna i nesrećna.” navodi se u saopštenju košarkaškog saveza te zemlje.

Podršku Boriši dao je i akter ove nemile situacije, Nuni Omot.

”Duboko sam tužan zbog vijesti o Simanićevoj povredi. Kao sportista, iz prve ruke razumijem težinu njegove situacije i duboko mi je žao što se to dogodilo. Nijedan igrač ne bi trebalo da prolazi kroz to. Molim se za Simanićev oporavak i brz povratak na teren.” rekao je Omot.

Iz KS Južnog Sudana ističu i da je njihov košrakaš zbog, očigledno, nenamjernog incidenta, bio meta rasizma i uznemiravanja nakon situacije sa srpskim igračem.

”Federacija bi se dodatno pozabavila rasizmom i uznemiravanjem koje je pretrpio Nuni Omot nakon što su se pojavile vijesti o ovom žalosnom razvoju događaja. Osuđujemo bilo kakav rasizam usmjeren prema igraču. Košarka je sport za koji je poznat da spaja jude, a ne da se koristi kao oruđe predrasuda. Na kraju, upućujemo molitve i najbolje želje Borisi Simaniću.” naveli su iz košarkaškog saveza Južnog Sudana.