NA DANAŠNJI DAN: Vitez Hamilton puni 39. godina!

Sedmostruki svjetski šampion Formule 1 Luis Hamilton, baš danas, 7. januara slavi svoj 39. rođendan.

Hamilton je trkačku karijeru započeo sa šest godina, kada se takmičio u automobilima na daljinsko upravljanje, što ga je u lansiralo u carstvo automobilizma.

Nakon pobjede u BRCA takmičenju, prešao je na karting, kojim je upravljao od osme godine.

Evropski prvak u kartingu postao je 2000. godine, kada je osvojio maksimalni broj bodova, a već naredne sezone prešao je u Formulu Reno, iz koje je napredovao u šampionat Formule 3.

U šampionatu Formule 1 debitovao je 2007. godine sa McLaren timom, a u sezoni u kojoj je bio novajlija završio je drugi u ukupnom poretku iza Kimija Raikonena i sa samo jednim bodom zaostatka. Naredne četiri sezone nisu bile toliko slavne, završavao je četvrti ili peti, a onda se 2013. godine priključio Mercedesu.

Hamilton je u prvoj sezoni u Mercedesu zauzeo četvrto mjesto u šampionatu, a onda je uslijedio nevjerovatan niz za istoriju šampionata Formule 1.

Godine 2014. osvojio je prvu šampionsku titulu, a naredne godine je istu odbranio od svog timskog kolege Nika Rosberga.

No, to nije mogao da uradi dva puta, pa mu je 2016. godine Rosberg istu preoteo sa samo pet poena prednosti ispred Britanca.

Četiri naredne godine dominirao je šampionatom sa četiri osvojene uzastopne titule, a onda je 2021. zasijao Maks Ferstapen u Red Bulu i uzeo mu titulu u posljednjoj trci u sezoni sa samo osam bodova prednosti.

Hamilton drži rekorde u brojnim aspektima. Bio je najmlađi lider šampionata i drži rekord sa najviše pobjeda (103), pol pozicija (104) i podijuma (197) tokom najduže uzastopne serije (16). Osim toga, drži rekord po broju pobjeda sa jednim timom (6, Mercedes).

Uz to je i prvi tamnoputi vozač Formule 1 i prvi koji je pobijedio na 24 različite staze.

Za svoj izuzetan doprinos nagrađen je trofejem Lorenzo Bandini i Memorijalnim trofejem Mike Havtorn. Godine 2014. proglašen je za BBC sportsku ličnost godine, a 2021. je dobio titulu viteza prvostupnika Britanskog carstva.