Aleks Vilson navodno oborio evropski rekord na 100 metara, ali niko ne vjeruje: Teško da će rekord biti potvrđen

Aleks Vilson, jamajčanski sprinter koji nastupa pod zastavom Švajcarske, navodno je oborio evropski rekord na 100 metara.

Pred sam odlazak na Olimpijske igre u Tokiju Vilson je pokazao da je u dobroj formi budući da je za dvije stotinke popravio dosadašnji rekord, koji su držali Portugalac Fransis Obikvelu i Francuz Džimi Viko i istrčao dionicu za 9.84 sekunde.

Ipak, mnogo je onih koje je ovaj rezultat iznenadio i koji sumnjaju u njegovu ispravnost, čak i uz idealan vjetar od +1.9 m/s.

Problem je što je dosadašnji najbolji rezultat švajcarskog sprintera bio 10.08 sekundi ali to je istrčao prije dvije godine.

Ovogodišnji rezultati kreću se od 10.54 do 10.38 sekundi, što znači da je ovosezonsko najbolje vrijeme popravio za više od pola sekunde, a takva stvar u modernoj atletici je ravna naučnoj fantastici.

Osim trke na 100 metara on je trčao i na 200 metara. Rezultat koji je postigao je 19.89 sekundi.  

Neki od svjedoka tvrde da je krenuo prije znaka za početak trke, a uspjeh Švajcarca prokomentirao je i Rana Reider, trener nekih od najboljih sprintera.

”Sto posto smo sigurni da nije ispravan.”

Rekord još nije službeno potvrđen.

3 Komentara

    Ako se ovo ispostavi kao tacno, svaka mu cast .

    Svakako ce morati da se utvrdi da li je oborio ili ne. Pa na tezi ili laksi nacin, na strucnjacima je da vide.

    Volim kad neko obori rekord, to znači da postoje nove nade i da vrijeme nije stalo, sport živi, ako su ova nagašanja tačna neka mu je sa srećom

Komentarisanje nije dozvoljeno.