U FOKUSU: Grčka, zemlja gdje je broj mrtvih veći od broja golova po utakmici (FOTO+VIDEO)

Huliganizam i vandalizam na sportskim terenima prvi put su evidentirani u Engleskoj, ali za razliku od kolijevke fudbala isti cvjeta u Grčkoj, što je potvrda još jednog u nizu smrtnog ishoda.

Uprkos činjenici da su vlasti Grčke pokušavale da obuzdaju prirodno prenaglašen temperament muške populacije (mitologija kaže da kada nisu imali sa kime grci su ratovali između sebe) nijedan zakon nije bio dovoljno jak da “prevaspita” delikvente od Pireja do Soluna.

Naprotiv, ne samo što su navijači skretali pažnju na sebe već su i vlasnici klubova sa pištoljima (!) ulazi na teren po okončanju utakmice ne bi li sa arbitrima razjasnili neke odluke koje nisu bile povoljne po njihov tim.

Grčku ligu i rivalstva koja gledamo iz godinu u godinu možemo uporediti sa nekadašnjom ligom SFRJ, gdje smo svake godine imali Veliku četvorku, a u zavisnosti od sezone do sezone i drugi timovi su ispadali u prvi plan (Vojvodina, Vardar, Željezničar,…)

NAJVEĆE RIVALSTVO: PANATENAIKOS – OLIMPIJAKOS, DERBI VJEČITIH NEPRIJATELJA

Ovo rivalstvo je toliko izraženo u Grčkoj da je čak i ženska odbojkaška utakmica ovih rivala uvijek meč visokog rizika. Tako je 29. marta 2007. godine baš pred prvi meč plej ofa ženske odbojkaške lige Grčke, do smrti izudaran i izboden 22-godišnji navijač Panatenaikosa, Mihalis Filopulos.

Mihalis nije bio dio nijedne organizovane huliganske grupacije. Naprotiv, došak je sa simbolima Panatenaikosa na meč gdje je nastupala njegova djevojka. Naredne dvije nedjelje u Grčkoj su otkazane sve sportske manifestacije, ali i to je bilo kratkog daha.

Košarkaška liga ove zemlje nije mogla da se završi “s’ anđelima” niti jedne sezone. Topovski udari, baklje, palice bile su nezaobilazne, ali kada je počelo masovno i hladno oružje da se unosi u dvorane donijeta je odluka da se ovi mečevi igraju pred domaćim navijačima (kao u slučaju naše ABA lige) ili pred praznim tribinama.

Intenzitet košarkaških terbija je takav da je svojevremeno i Milan Tomić (ex šef stručnog štaba C.Zvezde) kao košarkaš Olimpijakosa nasrnuo i pesnicu plasirao direktno u lice Dejanu Bodirogi

huligani
Sukob Dejana Bodiroge i Milana Tomića. Bodiroga uzvraća udarac!

Ovaj meč se odigrao 2002. godine, a trinaest godina kasnije, tada u ulozi trenera, Milan Tomić se sukobio sa Aleksandrom Đorđevićem, trenerom Panatenaikosa koji mu je pored terena izrekao ogroman broj uvreda, psovki, spominjući čak i porodicu Tomiću, što je atipično za takvu veličinu i džentlmena kao što je Sale Nacionale.

ODAKLE TOLIKA MRŽNJA IZMEĐU KLUBOVA IZ ATINE?

Panatenaikos je stariji sportski kolektiv iz glavnog grada Grčke, osnovan još 1908. godine, dok je Olimpijakos nastao 1925. Vječita rivalstva u Evropi rađala su se, prije svega, u komunističkim zemljama između klubova koje je osnovala vojska (CSKA, Partizan, Steaua) i policijskih klubova (Crvena zvezda, Glazgov Rendžers), ali u Atini je drugi vid animoziteta.

“Zelene” su osnovali najbogatiji ljudi Atine. Siromašnima nije bilo dozvoljeno da se učlane u klub niti da prisustvuju utakmicama kako “ne bi narušavali savršenstvo Panatenaikosove porodice”. Zato je radnička klasa u luci Pirej 1925. godine osnovala Olimpijakos koji je na kraju postao daleko trofejniji od svog vječitog rivala.

Olimpijakos je u svim kategorijama bolji od Panatenaikosa (broj međusobnih pobjeda, titule), ali jedina kategorija gdje “zeleni” prednjače jeste učinak u Evropi jer je igrao finale Kupa šampiona 1971. godine, dok je “crveno bijelima” najveći domet bilo četvrtfinale.

AEK I PAOK DERBI DVOGLAVOG ORLA DODATNA MUKA ZA VLASTI U GRČKOJ. ANKETA KOJA JE TINEJDŽERA KOŠTALA ŽIVOTA

Oba kluba, AEK i PAOK, osnovana su od strane izbjeglica iz Konstatinopolja (današnji Istanbul), a da ne bi zaboravili svoje porijeklo (Vizantija) na grbovima oba kluba nalaze se dvoglavi orlovi (Vizantija je “kriva” što se i na zastavama balkanskih država isti pojavljuje).

PAOK od svih klubova ima najskromniju istoriju. Samo tri titule prvaka Grčke u fudbalu i osam kupova, ali u zadnjih desetak godina njihove navijačke grupe, zahvaljujući dobrim rezultatima, skrenule su dodatno pažnju na sebe.

Mediji iz Soluna više i ne izvještavaju o razbijenim glavama, arkadama, kostima jer je to postala svakodnevnica, ali prošle godine jedan događaj je zasijenio cijeli fudbalski svijet.

Naime, tinejdžer Kambanos (19 godina) šetao je sa prijateljima i to van fudbalske sezone. Pored grupe mladića zaustavila su se dva auta i pitala ih za koga navijaju. Kada su rekli da su navijači Arisa sva četvorica su izbodena, dok je Alkis Kambanos srpom dobio posjekotinu po butini. Od te posjekotine je iskrvario do smrti na putu do bolnice, dok su ostali momci preživeli višestruke ubode nožem.

Zbog ove tragedije Aris je povukao dres sa brojem 19 iz upotrebe (toliko je Alkis imao godina), a na mjesto gdje je ubijen napravljen je ogroman grafit.

huligani
Alkisov ubica (lijevo) i mural tragično nastradalog navijača Arisa

Ipak, scena koju nećete vidjeti ni na filmovima dogodila se na duelu iz 2018. godine ovih timova.

U meču za titulu prvaka, PAOK je postigao gol u 90. minutu, ali je sudija taj isti gol poništio, da bi na teren uletio lično vlasnik PAOK-a, Ivan Savidis. Ponovo, ništa novo, posebno za naše krajeve, ali čak ni kod nas Željko Ražnatović Arkan nije naoružan ulazio na teren, a još manje povlačio oružje na nekoga. To je upravo Savidis uradio!

Šta više, ogromno obezbeđenje prosto nije smjelo da stane na crku ovom Grku, pa je Savidis kao na Divljem zapadu “mahao” revolverom u pravcu arbitara, dok ga nije vratio u korice. Zbog ovog događaja Super liga Grčke je suspendovana, a u nastavku PAOK nije osvojio titulu.

huligani

SARADNJA SA BRATSKIM GRUPACIJAMA DODATNI PROBLEM

Olimpijakos – Dinamo Moskva – Crvena zvezda sa jedne, zatim Partizan – PAOK sa druge strane i tako u nedogled! Umrežene huliganske frakcije prave problem širom Balkana i Evrope. Baš tako je i nastradao Mihalis Kasuris jer je dolazak velikog broja navijača Dinama (Bed blu bojsi) preko zemalja EU (Mađarska, Rumunija) omogućio da bez ikavke kontrole ponose zavidan arsenal naoružanja.

Nerijetko se dešava da baš grupa navijača u svom gradu naoruža goste, kako isti ne bi imali problem sa carinom i granicom.

Apropo zadnjeg u nizu tragičnog ishoda vlasti u Grčkoj su uhvatili osumnjičenog Domagoja Pezera na čijoj odjeći su pronađeni krv i DNK od nastradalog Kasurisa. Da tragedija bude još veća Pezer ima samo 19 godina!?

huligani

Koliko god izopačenih persona da sretnemo na našim stadionima možemo biti zadovoljni što smo toliko daleko od bliske nam, po mnogim stvarima, Grčke. Iako je sama liga godinama u TOP 10, bolje i nemati ligu nego imati svakog vikenda po nekog mrtvog navijača.

Pročitajte još:

3 Komentara

    Ovo je veliki uzas, nesto se mora mijenjati.

    Nisam znao da je to toliko rasprostanjeno tamo.

    Podaci kao iz horor filmova.

Komentarisanje nije dozvoljeno.