Croatia 2024 – Počinje rasplet

Grupna faza prvenstva u vaterpolu je završena. Od sjutra, počinje sve ono pravo, sve ono za šta treniramo i za šta se spremamo. Period koji smo dugo vremena čekali. Počinje rasplet, gdje se borba za trofej seli u Zagreb, dok će se razigravanje za plasman ekipa koje su otpale u prvoj fazi, odvijati u Dubrovniku. Naša selekcija se nakon dobrih rezultata u grupnoj fazi danas preselila u glavni grad i sve naše misli su usmjerene ka meču osmine-finala, gdje ćemo se sastati sa selekcijom Njemačke. Taj meč je za nas u ovom trenutku, meč od enormnog značaja. U tom susretu se krije čekiranje karte za Svjetsko prvenstvo, koje će se odigrati početkom februara u Kataru.

Poslije ”lude noći dubrovačke” je u našem taboru svanulo jutro prepuno zadovljstva. Na licima svih članova delegacije je bilo tragova umora i potrošenosti, ali se nije mogla sakriti sreća zbog uspješno odrađenog posla u meču sa domaćinima. Spoznaja da smo na domaćem terenu porazili jedinu ekipu na šampionatu sastavljenu od svih igrača koji igraju Ligu Šampiona, u najmanju ruku obećava. Ono što je posebna dimenzija prethodne pobjede, jeste podrška koju smo dobili od naših prijatelja, članova porodica i sunarodnika. Takav intenzitet podrške nas čini posebno ponosnima i dodatno nas povezuje međusobno.

Crna Gora

Ono što se treba znati jeste da je jedna od najvažnijih karakteristika velikih ekipa ta ”kratka memorija”, koja se odnosi na sposobnost da se zaboravi brzo sve ono što je bilo u prethodnim mečevima, bez obzira da li je to nešto po svom predznaku pozitivno i negativno. U našem konkretnom slučaju, mjesta za slavlje i laskanje sebi nema previše, jer novi meč je već pred nama. Prevelika euforija bi mogla smanjiti ozbiljnost i urušiti pristup koji nam je neophodan. Ovoga puta, jedina istina je da naša reprezentacija nema pravo na grešku i nema plan B. Jedini cilj je pobjeda i prolaz u četvrt-finale.

Za razliku od mečeva sa Hrvatskom i Španijom, gdje je naša ekipa imala ulogu autsajdera, u ovom susretu smo apsolutni favoriti. Njemačka na poslednjim takmičenjima nije ostvarivala rezultate ni blizu zapaženih, pa je uglavnom ispadala u grupnoj fazi. Kada govorimo o ostvarenim rezultatima i na ovom takmičenju, Njemačka je ubjedljivo poražena od ozbiljne reprezentacije kakva je Srbija. Jedna okolnost koja ide na ruku Njemcima jeste ta da već danima igraju i treniraju na bazenu u Zagrebu, dok mi još uvijek nijesmo osjetili taj bazen niti odradili trening na njemu. Ova okolnost je posebno štetna kada govorimo o daljem toku takmičenja, jer u projektovanom četvrt-finalu idemo na Italiju, koja je takođe grupnu fazu odradila u Zagrebu.

Crna Gora

Za razliku od prethodnih mečeva, selektor Vladimir Gojković neće imati tu poteškoću oko biranja tima koji će se suprotstaviti Njemcima. Naime, tokom meča protiv Hrvatske naša dva reprezentativca su dobila suspenziju i selektor neće na njih moći da računa. Vlado Popadić neće igrati dva naredna meča zbog brutalitija u finišu meča, dok Vladan Spaić neće igrati samo sjutra zbog crvenog kartona, dobijenog zbog prostesta. To sve znači da se u naš tim, nakon dvije utakmice pauze, vraćaju Draško Brguljan i Kanstantsin Averka, koji su nešto svježiji i odmorniji u odnosu na ostatak ekipe.

Valja prokomentarisati i današnji epilog nakon odigravanja cjelokupne grupne faze, kada su u pitanju dvije ”neelitne grupe”. U osminu finala su se plasirali Srbija i Njemačka iz jedne, Rumunija i Holandija iz druge grupe. Nema sumnje da će najveći derbi osmine finala biti Srbija i Francuska. Velika je šteta što će jedna od takve dvije reprezentacije napustiti takmičenje prije četvrtfinala. Kao što je već rečeno, Njemačka na crtu izlazi našoj reprezentaciji, Rumunija ukršta sa Gruzijom, dok će Holandija igrati sa Grčkom.  

Za nepuna 24 sata imaćemo odgovor na jedno od najvažnijih pitanja ove zime. Da li će naša reprezentacija nastupati u Dohi, na Svjetskom prvenstvu koje će se odigrati početkom februara tekuće godine. Vjerujemo da sjutrašnji dan ne nosi iznenađenja.