Golden State Warriorsi - šampioni koji su zaboravili kako to da budu 

Ekipa je katastrofalno počela sezona sa skorom 6-9 u prvih 15 utakmica. Ekipa Steve Kerra još uvijek ne zna za pobjedu u gostima, na 8 utakmica van svog parketa imaju 8 poraza! 

U poslednjih deceniju, navikli smo da kada na početku sezone krene raspoređivanje ekipa u borbi za prsten i postolje, to nabrajanje timova uvijek počnemo sa jednom riječju “Warriorsi!”

Savršena mašinerija koja igra otvorenu i brzo košarku, poznata po sjajno protoku lopte, mnogo šuteva, dugoj klupi i odličnoj igri u odbrani kada mora da se “zategne”. Sve su to simboli jedne dinastije koja definitivno zna recept kako osvajati i pobjeđivati.  Ali da li se taj recept negdje izgubio u kuvaru Steve Kerra? 

I dalje zaista rani dio sezone, mnogi igrači i dalje ne forsiraju previše i u doziranom ritmu pojačavaju partije. To su razlozi zašto ne treba žuriti sa nekim ekstremni stanovištima o ovim momcima. Poznato je da Golden State uvijek čuva dovoljno goriva u rezervoaru da onda kada treba budu najbolji – a to je Playoff. 

Playoff je period kada ovaj tim uvijek promijeni svoje lice kao zmija kožu i iz jedne ekipa koja se definitivno može pobijediti u regularnoj sezoni, u doigravanju postanu mašina za presovanje protivnika. 

Draymond Green

Ali hajde da se pozabavimo ovom sezonom. Ona je počela onom, već sada, čuvenom tučom Draymonda Greena i Jordana Poolea na treningu.

Ako se to uopšte i može nazvati tučom – više udarac Greena u facu Poolea.  Franšiza je u početku glasine o ovoj tuči skrivala i gurala pod tepih, ali kada je internetom počeo da kruži snimak te tuče – Warriorsi su se našli u problemu. Brzo su morali da ispeglaju situaciju tako što je Green suspendovan, a zatim bio primoran da se javno izvini – dok je sa druge strane Poole dobio tkz. maksimalni ugovor.

Situacije je navodno riješena i niko se ne vraća na taj momenat, iako je pitanje da li je ostala “zla krv” među njima – u šta ja vjerujem. 

Draymond Green

Da se zadržimo kod Draymonda Greena.

Njemu ugovor ističe sledećeg ljeta, ali vrti se pitanje koliki će njegov novi ugovor koštati Warriorse. Navodno, on je iskazao namjerno da potpiše isključivo maksimalni ugovor.

Čovjek koji ulazi u 33. godinu, čije igre jesu ključne za Warriorse bez sumnje, ali postavlja se pitanje – Vrijedi li dati maksimalni ugovor čovjeku čije bi igre kroz najviše dvije godine mogle potpuno da budu neutralizovane. Jer se dobar dio njegove igre oslanja na “obavljanje prljavog posla”, a da li će taj posao moći da obavlja u 35. godini? Sigurno ne. 

Sledeći na tapeti je Klay Thomposon. Vjerovatno je on čovjek kojeg Warriorsi najviše trebaju ove sezone. Jasno je da nakon onakve dvije povrede iz protekle tri sezone, on više nikada neće biti isti i to je prihvaćeno. Povrede su najviše uticale na to da Klay više nije isti u odbrani, ali on je zapravo izgubio svoje glavno oružje – šut. Procenat pogođenih trojki je 33%, a sveukupno iz igre 35%. Vjerujte da je i Thomposona sramota ovakvih brojeva. 

Zatim Poole. On je projekat Warriorsa i Stevea Kerra, čovjek kojem je franšiza vjerovala i kojeg je gradila iz sezone u sezonu. On im je odgovorio nestvarnim partijama u prošlogodišnjem Playoffu i bio prva violina sa klupe. Nakon tuče sa Greenom, Warriorsi su vjerovatno tražili najlakši i najbrži način da ga “ućutkaju”, a to je bio maksimalni ugovor. Međutim, od dobijanja tog ugovora forma Jordana Poolea je u ozbiljnom padu, a čak je imao i par utakmica bez pogođenog šuta iz igre. 

Draymond Green

Jedina svijetla tačka ove, kao i mnogih sezona ranije kada je Steph Curry.

Trošiti riječi o ovom čovjeku je nepotrebno, ali zamislite kakve su njegove partije trenutno – kada Steve Kerr kaže da je ovo najbolji Steph ikad. Očigledno je da Curry ovom vanzemaljskom igrom ističe kandidaturu za MVP, ali forma ostatka tima i njihov timski skor će mu kako stvari stoje biti najveći protivnik u toj namjeri. 

Na kraju, svoje mišljenje o cijeloj situacije je dao i NBA analitičar Stephen A. Smith:

‘Ono što ja vidim je da ovaj tim nije ušao u sezonu sa namjerom da rekonstruiše tim. Očekivali su da će Klay igrati bolje, da će Wiseman biti spreman kao i Moody i Kuminga. Vidimo da je sada tu mnogo upitnika, tako da je legitimno postaviti neka pitanja. Njihov stav je “Mi smo NBA šampioni, mi branimo titulu i znamo da imamo šansu da to ponovimo sa ovim timom.”

Ali šta ako su se neki stariji igrači u međuvremenu promijenili, a mlađima više ne možeš vjerovati. Zašto ne krenuti u trejd za Kevina Duranta? Dovedite Kevina Duranta, nemojte protraćiti ovako dobre partije Stepha Curryja!” 

Da li će Warriorsi uspjeti da vrate kola na stari kolosijek, da li je možda konačno vrijeme da se razmisli o trejdu Thompsona i Greena i može li se vjerovati ovom mladom jezgru Warriorsa koji nikako da ispuni potencijal…

Kao što vidite milion pitanje je pred trenerom Kerrom i franšizom kakvi su Warriorsi. Ali jedno je sigurno – oni uvijek nađu način da riješe probleme i nađu se borbi za prsten, tako da ne sumnjam da ponovo mogu uraditi ono što rade već deceniju iza nas.

12 Komentara

  Bas su lose poceli…8 poraza,bgm dosta

  Bruka…nijedna pobjeda😏

  Posle kiše ogrije sunce, pa dako i njih prođe kriza…

  Eeee, stvarno.to moze mnogo bolje.

  Realno, moraju biti bolji.

  Losi su nema price

  Losi su nema sto

  Nikako su poceli ove sezone

  Boga mi su trenutno kilometrima daleko od sampiona

  Kako su zapali u neki bedak…

  Los period za njih

  Bas su losi

Komentarisanje nije dozvoljeno.