Croatia 2024 - Spremni za istoriju?!

Ono što je nakon sa Njemačkom bila pretpostavka, u međuvremenu je dobilo svoju potvrdu. Grčka je savladala Holandiju, pa je selekcija Crne Gore i definitivno osigurala vizu za Katar i naredno Svjetsko prvenstvo. Sada kada smo ispunili primarni cilj, potrudićemo se da pokažemo da smo spremni i za nešto više. Na tapetu je Italija, a sa njom i naš pokušaj da cijelom svijetu pokažemo od čega smo sazdani. 

U ovom Olimpijskom ciklusu Crna Gora je do sada igrala na tri velika takmičenja. Sva tri puta, naša odiseja je trajala do četvrt-finala. Po pravilu, bio je to uvijek naš ponajbolji meč na turniru, i uvijek je nedostajao milimetar da pobjeda bude u našim rukama. Hronološki, prvo je bilo Svjetsko prvenstvo u Budimpešti, gdje smo odigrali tvrd meč sa selekcijom Španije. U zadnjem napadu smo umjesto mreže mladog golmana Agirea pogodili prečku, a sa tom prečkom promašili poravnanje i šansu da preko penala dođemo do polufinala. Kasnije je Španija pobijedila Hrvatsku pa Italiju i postala prvak svijeta.

miris Dohe
MTB-Photo.com

Par mjeseci kasnije, na Evropskom prvenstvu u Splitu, u četvrt-finalu je rival bila Mađarska. Ponovo meč sa puno napetosti, prelomljen na kraju četvrte četvrtine. Mađarska je kasnije postala finalista i u drami izgubila od domaćina Hrvatske. Poslednje veliko takmičenje je bila Fukuoka i Svjetsko prvenstvo, gdje smo u četvrt finalu zaustavljeni od Grčke, spektakularnim golom Skumpakisa u poslednjem minutu meča. Grčka je kasnije osvojila drugo mjesto na vaterpolo Mundijalu, a titulu svjetskog prvaka prepustila Mađarskoj.

Sada je pred nama četvrto uzastopno četvrt finale, a u njemu novi protivnik, Italija. Upravo je ova eliminaciona faza najspecifičnija na cijelom turniru jer rivale dovodi na korak od snova i borbe za medalju. Pobjeda u tom meču je vrlo slatka, a poraz posebno boli. Najsmislenije pitanje u ovom trenutku jeste da li smo spremni za najbolji meč na turniru?!

Crna Gora
Foto: VPSCG

Neke stvari u sportu ne možete da opišete i prepričate. Možete samo da ih osjetite. Kada bi proveli i sekund vremena u našem taboru, mogli bi da osjetite tu pozitivnu energiju, spremnost i riješenost da svako od nas ostavi sve što ima i može za sjutrašnju pobjedu. Da li ćemo u tome i uspjeti, ne zavisi samo od nas, već i od Italije koja na ovom i svakom drugom takmičenju gaji šampionske ambicije. Riječ je svakako o jednoj od najsnažnijih ekipa na svijetu, sastavljenoj mahom od igrača Pro Reka. 

Recept za pobjedu protiv ovakvog rivala ne postoji, ali definitivmo postoje sastojci koji povećavaju vjerovatnoću da sreća u našem taboru nakon utakmice bude neizmjerna. Za neke od tih sastojaka smo sigurni da postoje. Timski duh apsolutno je prisutan jer riječ je o rijetkoj ekipi u kolektivnim sportovima u kojoj se procesi ne podređuju egu pojedinaca. Bez klišea, svi smo tu za jedan cilj. Motivacije, ambicije i volje neće nedostajati, jer ovi momci su željni velikih pobjeda i velikih trofeja. To znači da je svako spreman dati se do krajnjih granica, a to je poruka koju smo poslali u meču protiv Hrvata. 

borba
MTB-Photo.com

Borba protiv pritiska u ovakvim mečevima je uvijek pitanje od najvećeg značaja. Šampionski um je uvijek takav da najveću dozu pritiska nameće sam sebi tokom pripreme za velika djela. Takav pozitivni rat sa samim sobom nas čini spremnim da pobijedimo i sve spoljašnje pritiske. Priča oko treme je izlišna jer suštinski nemamo šta da izgubimo. Možemo samo da dobijemo, i rezultatski i mimo rezultata, jer nezavisno od epiloga ova ekipa kroz velike mečeve raste.

Da li će Crna Gora uspjeti da savlada sebe? Da li će Crna Gora uspjeti da preskoči neugodne i kvalitetne Italijane? Odgovore na ta pitanja ćemo dobiti uskoro. Do tada, veliki pozdrav i velika zahvalnost javnosti u Crnoj Gori na svoj podršci koju su nam uputili tokom tekućeg prvenstva. Nadamo se da ćemo uzvratiti, onako kako to najviše želimo. Za Crnu Goru … SVI!